Hoe kunnen flash films worden opgeslagen?

Met de komst van video websites zoals bijvoorbeeld Youtube is veel beeldmateriaal uit vervlogen tijden te zien. Het is dan ook niet meer dan redelijk om te verwachten dat de wens bestaat om deze filmpjes op één of andere manier op te slaan. Flash bestanden worden wel degelijk van het internet gehaald en tijdelijk op uw computer opgeslagen, maar verdwijnen weer nadat u het filmpje hebt bekeken. Met een aantal truuks zijn de flash bestanden uiteindelijk wel op te slaan en dankzij Free Download Manager (FDM) wordt het wel heel gemakkelijk gemaakt.

Deze download tool kan veel en één van de dingen is het kunnen opslaan van flash video's. FDM kan naast het binnen halen van het flash bestand ook de bestanden converteren naar een ander video formaat. In dit artikel laat ik zien hoe dit kunt gaan doen.

Download allereerst het opensource en gratis FDM en installeer het programma. Na de installatie is er de keuze om het programma te starten. Doe dit en het volgende scherm wordt getoond.

Het startscherm van Free Download Manager

Ga vervolgens naar het tweede tabblad Flash videos downloads

Het tabblad "flash videos downloads"

Kies vervolgens uit het menu Flash videos downloads voor Create flash video download.

Menu item "create video download".

Er verschijnt een Create flash video download dialoog waar minimaal de URL of link naar de pagina waar het flash filmpje op staat, ingevoerd moet worden. Ga naar bijvoorbeeld Google Videos en zoek naar een film die u wilt gaan downloaden. Zorg dat u het gewenste filmpje ziet en kopiëer dan de URL uit uw adresbalk van uw browser. Plak de URL in het onderstaande dialoog.

Het create flash video download dialoog.

In dit dialoog kunt u ook meteen de conversie naar een ander media formaat instellen.

Het instellen van de conversie naar een ander media formaat.

Afhankelijk van waar u het filmpje op wilt gaan kijken, kunt u kiezen in een aantal video formaten. Dit doet u door op de knop Customize te klikken. De meeste videoplayers kunnen avi-bestanden afspelen en voor het voorbeeld kunt u nu deze het beste selecteren. Laat de andere instellingen staan. Druk vervolgens op de OK knop en het downloaden gaat beginnen.

Dialoog dat de voortgang van downloaden aangeeft.

Wanneer het downloaden gelukt is, zal FDM proberen de film te gaan converteren. Afhankelijk van de grote van de vidoe kan het wel even duren. Wees daarom geduldig.

Na succesvolle download en conversie kunt u de video vanuit de FDM dashboard starten.

Opmerkingen

Allereerst bestaan er auteursrechten. Als goed burger zou u deze rechten moeten respecteren. Volgens de Nederlandse wet mag u (nog) wel auteursrechtelijk materiaal downloaden, maar niet weer verspreiden. Wilt u bepaalde filmpjes op bijvoorbeeld uw website of weblog tonen, dan kunt u beter naar de filmpjes linken. Het grote voordeel hiervan is, is dat u zelf geen bandbreedte van uw webserver verbruikt, maar die van de video sites.

Ten tweede als het downloaden van een video site niet met FDM werkt, dan is de oplossing redelijk simpel. Download_ de laatste versie van FDM. De webmasters van o.a. video sites passen hun pagina's regelmatig aan om het downloaden van videos (even) tegen te gaan.

Ten derde is mijn tip om tijdens het converteren van de filmpjes niet de size niet te groot te maken. De filmpjes zien er dan meestal niet meer uit. Tijdens het converteren moet er dan extra informatie bij berekend worden. Kleiner maken gaat wel weer goed, er kan dan informatie weggelaten worden en daar is een computer veel beter in. Dit punt geldt ook voor de andere conversie instellingen.

Als laatste is het zo dat met FDM niet van alle websites de flash videos te downloaden is. De grote websites worden ondersteund en wellicht zullen dat in de toekomst meer worden, dan wel veranderen.

Conclusie

Free Download Manager maakt het voor iedereen mogelijk om flash videos van het internet te downloaden, iets wat voorheen met de nodige truuks mogelijk was. Nu is het dus mogelijk om flash videos ook daar te kijken waar geen internet verbinding aanwezig is.

Docutils System Messages

System Message: ERROR/3 (C:\Documents and Settings\John-Paul\My Documents\websites\mget\artikelen\workspace\flash-films-downloaden.txt, line 72); backlink

Unknown target name: "download".