Hoe films geschikt gemaakt kunnen worden voor PSP's, PDA's en smartphones

Mobiele telefoons worden steeds krachtiger, draagbare spelcomputers worden steeds meer gemeengoed en steeds meer mensen hebben een PDA. Het goede nieuws is dat op veel van de genoemde apparaten in staat zijn om films op te kijken. Toegeven het zijn niet de meest beste beeldschermen om films op te kijken en ook niet de meest snelle computers om films mee te kijken. Maar om nou net in de bus de laatste uitzending van je favoriete soap serie af te kijken of dat ene leuke filmpje nog even in de trein uitkijken is heel goed mogelijk.

Wat is er nodig?

De volgende zaken zijn nodig om films op een draagbaar apparaat af te kunnen spelen:

  1. een medium (sd-kaartje, cd-rom, of flashgeheugen)
  2. de film (zelf maken of downloaden)
  3. een snelle computer met voldoende vrije schijfruimte
  4. een film conversie programma (virtualdub of PocketDivxEncoder)
  5. een programma om films op het apparaat af te kunnen spelen.

Het belangrijkste onderdeel is de film. Deze kunt u zelf maken of legaal downloaden. Ik ga hier verder niet op in.

Als de film op de computer beschikbaar is, moet deze geschikt gemaakt worden om op een draagbaar apparaat afgespeeld te kunnen worden. Hierbij wordt rekening gehouden met CPU kracht, beeldschermomvang en beeldhelderheid.

Voor dit doel adviseer ik PocketDivxEncoder. Dit gratis programma heeft voor de meeste draagbare apparaten standaard instellingen. Hierdoor is het vrij eenvoudig te gebruiken.

Start PocketDivxEncoder en het programma start met een balk van verschillende apparaten.

Het startscherm van PocketDivxEncoder, maak hier uw keuze voor voorgedefinieerde instellingen specifiek voor uw apparaat.

Kies hieruit het apparaat waarop u de te converteren film opwilt gaan kijken. U kunt later nog wijzigingen maken, zoals betere kwaliteit geluid of beeld.

De volgende stap is om de film te selecteren. Doe dat en geef vervolgens de naam en lokatie op waarnaar u de geconverteerde film wilt opslaan. Pas eventueel de instellingen aan of druk meteen op de knop converteren.

Het hoofdscherm van PocketDivxEncoder, hier kunt u nog enkele wijzigingen doen m.b.t. de kwaliteit van beeld en geluid.

Hier onder staat wat uitleg in hetzelfde plaatje, maar over het algemeen is het een duidelijk scherm.

Noodzakelijk zijn de invoer en uitvoerbestanden op te geven. Daarnaast zou ik de beeld en geluidsinstellingen maximaliseren.

Het omzetten kost de nodige tijd en u kunt ervoor kiezen om de computer door PocketDivxEncoder uit te laten schakelen als het programma klaar is met het omzetten van de film. Zo hoeft u niet zelf te wachten totdat de film is omgezet.

Het voortgangsdialoog van PocketDivxEncoder. **Let op** dat het langdurig proces is om films te verkleinen.

Als het goed is, wordt er een kleiner filmbestand gemaakt en kunt u deze naar uw draagbare speler transporteren. Een aantal apparaten heeft standaard ondersteuning voor films om op het mobiele apparaat te kijken, maar soms moet u een speler op uw mobiele apparaat installeren. Voor de Pocket PC kan ik TCPMP aanraden. Het is een goede en intuitieve speler en met veel ondersteuning voor verschillende codecs.

Als u een speler heeft en u heeft de film op het mobiele apparaat weten te krijgen, dan kunt u nu de film gaan kijken.

Veel kijkplezier.