Veilig ontkoppelen/uitwerpen van een USB disk

Zo af en toe is het heel erg handig om een USB disk te gebruiken. Ze kosten bijna niks en er kan velen malen meer gegevens op dan een floppy disk en ze zijn handiger dan bijvoorbeeld het branden van een cd- of dvd-rom. De meeste moderne computers, zowel PC's als Mac's, ondersteunen deze handzame schijven. Om de levensduur van de USB disks te vergroten, moeten de disks altijd door het besturingssysteem worden vrijgegeven. Trek de USB disks nooit zomaar uit de computer waar deze in zit, maar probeer deze altijd via eject or unplug hardware of vrijgeven hardware optie vrij te geven. Veel publieke computers bieden de mogelijkheid om USB disks te gebruiken. Dit is een hele fijne service, alleen hebben veel systeembeheerders de Windows directory helemaal onbereikbaar gemaakt voor gastgebruikers en daar zit nu precies het vrij geven van de USB disks. De enige manier om de USB disk er veilig uit te krijgen is om de computer uit te schakelen. Dit kan relatief veilig door enkele seconden de aan-en-uit knop ingedrukt te houden. Toegeven dat dit niet de meest elegantie manier van werken is en zal niet erg veel goodwill bij de systeembeheerders krijgen. Daarom raad ik u aan om het windows programma USB Disk Ejector te gebruiken.

USB Disk Ejector een must have voor elke USB disk gebruiker!

Dit programma maakt het mogelijk om USB disks vrij te geven zonder dat u het Administrator rechten heeft. Het programma is erg gebruiksvriendelijk en eenmaal gestart geeft het een overzicht van de verwijderbare schijven. Kies de gewenste schijf en haal de USB disk eruit. Althans dat doet de beschrijving van de Website vermoeden. In de praktijk werkt het niet helemaal zoals het gewenst is. Het programma staat over het algemeen op de USB disk en kan dan de USB disk alleen met een commandline parameter vrij worden gegeven. De parameter is /REMOVETHIS, oftewel de regel wordt nu:

USB_Disk_Eject.exe /REMOVETHIS /SHOWEJECT

Plaats anders het volgende batch bestand op uw USB disk en plaats USB_Disk_Eject.exe in de map USBDiskEjector1.1. Het enige wat u vervolgens hoeft te doen is het batch bestand uit te voeren en de USB disk zal zich netjes uitwerpen of ejecten en dat zonder Administrator rechten. Het kan zijn dat het uitvoeren van het batch bestand niet lukt, dit komt waarschijnlijk door de Windows Verkenner. Zorg ervoor dat u alle Windows Verkenner venster gesloten heeft, alvorens u op een knop om het batch bestand uit te laten voeren.

Waarom zomaar USB disks uit een computer trekken een slecht idee is

Het ejecten van een USB disk moet zoals hierboven al is aangegeven door het besturingssysteem worden gedaan. Een USB disk wordt door de computer van stroom voorzien. Door de USB poort door het besturingssysteem te laten controleren, wordt spanningsverschil tussen computer en USB disk geminimaliseerd. Hierdoor is de kans velen malen kleiner dat de USB disk beschadigd raakt, terwijl de kans op beschadiging door de de USB disk er zomaar uit te trekken veel groter wordt. Vergelijk het met een stofzuiger die aan staat en daar de stekker er uit te trekken. De kans is vrij groot dat er vonken ontstaan en is niet aan te raden om te doen.

Ook kan het zo zijn dat het besturingssysteem gegevens in een cache opslaat en pas na een tijdje daadwerkelijk op te gaan slaan. Opzich komt dit de prestatie van de computer opzich ten goede, echter als de schijf een USB disk was en de cache wordt pas na het eruit trekken van de USB disk naar de de USB disk geschreven, zal zeker een foutmelding komen. En de kans is vrij groot dat er gegevens verloren zijn gegaan.

Tips

  1. maak gebruik van de USB Disk Ejector of ander USB disk Ejecter programma;
  2. indien Windows de USB disk niet wil vrijgegeven, dan is de kans groot dat er nog een programma of proces de USB disk in gebruik heeft. Probeer zoveel mogelijk programma's af te sluiten;
  3. als Windows de schijf niet wil vrij geven sluit dan de hele computer en als deze uit is, haal dan pas de USB Disk eruit;
  4. wanneer de gebruikte computer niet mag worden uitgeschakeld, omdat u dat toegangsrecht niet is gegeven, dan kunt u toch de computer uitzetten door de aan en uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden. Let op dat u daarna de computer weer inschakeld.