Eenvoudig Windows System Restore Points maken

Sinds Windows 2000 Professional biedt Microsoft de mogelijkheid om System Restore Points aan te maken. Een Restore Point is te vergelijken met een foto afdruk van het Windows systeem en waarmee het vervolgens mogelijk is om in een later stadium naar terug te keren. Het is te vergelijken met een backup maken van het Windows systeem. Let op dat het niet te vergelijken is met het maken van een echte backup, aangezien de gegevens nog steeds op de hardeschijf staan en er worden alleen die zaken meegenomen die van belang zijn voor het herstellen van het Windows besturingssysteem. U zult daarom nog altijd uw eigen gegevens zelf moeten veiligstellen. Een Restore Point zal dit niet voor u doen.

Wanneer een Restore Point maken?

Voordat u een wijziging van uw computersysteem wilt gaan maken, denk aan nieuwe programma's installeren of nieuwe hardware op de pc aansluiten, is het verstandig om een Windows System Restore point aan te maken. Een restore point kan ervoor zorgen dat u het systeem naar een eerder vastgelegde werkende situatie kan terugbrengen. ideaal voor als u net Windows hebt geinstalleerd en geactiveerd.

Een restore point zorgt ervoor dat alle systeembestanden apart worden gezet, inclusief instellingen in het register. Het is te vergelijken met een het maken van een foto of een snapshot van u besturingssysteem. Wanneer het wenselijk is om terug te keren naar de stand van het restore point dan kan dit zeer snel gedaan worden. Het is daarom verstandig om een restore point vooraf aan te maken op het moment dat er nieuwe software wordt geinstalleerd. Mocht de software niet voldoen of problemen geven dan kan vrij vlot terug te gegaan naar dat specifieke moment. Let wel op dat alle andere wijzigingen die na het maken het restore point ongedaan worden gemaakt. Hou daarom altijd de volgende volgorde in het achterhoofd; restore point aanmaken, programmatuur of hardware installeren en controleren of het werkt. Indien het niet werkt:

  1. indien hardware wijziging, hardware verwijderen en daarna restore point terugzetten;
  2. indien alleen software is geinstalleerd, restore point terugzetten.

Nogmaals alles wat er na het aanmaken van een restore points aan systeembestanden is veranderd, zal bij het terugzetten van een restore point ongedaan worden gemaakt. Maak daarom altijd een backup van minimaal uw eigen gemaakte bestanden en een restore point alvorens een u een vorige terug zet.

Hoe een restore point aanmaken

Een restore point kan op verschillende manieren worden aangemaakt en de meest voor de hand liggende is dat te doen via de standaard Windows tooling. Via Start->Programma's->accessoires->System Tools->System Restore kunt u de System Restore Wizard uitvoeren. Met deze Wizard kunt u zowel restore points aanmaken, als restore points terug zetten.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van andere tools of het volgende stukje VBscript om snel en eenvoudig restore points aan te maken.

Het Create Restore Point Script.

U kunt het script ook hier meteen uitvoeren door hier te klikken run script. Let wel op dat uw browser het script wel mag gaan uitvoeren. Anders moet u het script eerst downloaden door met u rechtermuisknop het bestand op te slaan. U kunt het script daarna op uw eigen computer uitvoeren.