E-book readers. Waar moet je opletten?

Er zijn op dit moment heel veel e-book readers en dat aantal zal nog wel groter gaan worden. Niet alleen duiken nieuwe fabrikanten in deze markt, ook de bestaande fabrikanten komen met nieuwe modellen. Kortom waar moet je op gaan letten als je een e-book reader wilt gaan kopen?

Bepaal eerst wat je wilt gaan lezen. Lees je veel pockets dan kun je toe met een klein scherm. Lees je strips dan wil je een groot scherm hebben.

Naast de schermgrootte is ook de ondersteuning van e-book formaten belangrijk en e-book readers verschillen op dat punt behoorlijk van elkaar. Dit heeft met name te maken met het besturingssysteem dat door de reader gebruikt wordt. De op linux gebaseerde readers onderscheiden zich juist op dit punt door heel veel formaten aan te kunnen. bijvoorbeeld de Sony e-book readers zijn wat dat betreft behoorlijk beperkt.

De op Linux gebaseerde readers kunnen veel, maar om dat goed werkend te krijgen is er wel technische kennis en een behoorlijke dosis geduld voor nodig. Deze systemen werken niet altijd helemaal out-of-the-box. De andere readers zijn wat dat betreft gebruikersvriendelijker.

De meeste readers komen met eInkt of digitalInkt schermen. De schermen geven je het gevoel dat je naar papier kijkt en zijn ook goed leesbaar in de volle zon. Er zijn ook e-readers die nog goedkoper zijn, door gebruik te maken van TFT schermen. Deze schermen zijn minder scherp, lijken niet op papier en zijn niet te lezen in de volle zon. Daarbij verbruiken de TFT reader ook meer energie. Zij zullen minder lang mee gaan op een accu lading dan een reader met bijvoorbeeld eInkt scherm.

5 inch schermen zijn ideaal voor het lezen van pockets. 6 inch schermen zijn ideaal voor het lezen van pockets en romans. Groter dan 6 inch schermen zijn ideaal voor technische boeken met tekeningen en strips.

Let op dat bij sommige e-book readers alleen boeken via internet binnen kunnen halen. Mijn voorkeur gaat uit van een SD kaart of een datakabel, want dan kun je ook backups maken van je e-books. Het allermooiste is natuurlijk alles in één.

Er zijn e-book readers waarmee ook het internet opgeraadpleegd kan worden. Dit is nieuw en wellicht met de komst van de Ipad gaat dit de komende tijd een hele sprong vooruit. Op dit moment (2010) is het nog behelpen. Denk hieraan bij het aanschaffen van een e-reader. Het kost best veel geld en internetten op een e-reader is traag en nog te beperkt.

Aanbevelingen

  • Ga voor minimaal een 6 inch scherm, het leest beter dan een 5 inch en is toch nog compact;
  • Kijk welke boeken je zou willen lezen en in welke e-book formaten deze te verkrijgen is. Je e-reader zou deze minimaal moeten ondersteunen
  • Controleer het schermtype. TFT schermen zijn goedkoper, maar de leeservaring is minder en de accuduur kan zich beperken slechts een paar uur
  • Kleurenschermen zijn mooi, maar ook erg duur
  • internet is leuk, maar nog traag en te beperkt
  • Op linux gebaseerde readers kunnen veel, maar omdat goed in te stellen kost de nodige technische kennis en geduld
  • Pagina omsla snelheid en meer dan 1 seconde is erg irritant
  • In- en uitzoom mogelijkheden
  • Kunnen wisselen van orientatie : landscape- of portrait mode