Hoe herstel je .veeztlf bestanden weer terug naar het oorsponkelijke bestandstype?

Een website bezoeker meldde mij, dat hij allemaal bestanden met de bestandsextensie “.veeztlf” hadd gekregen. Het ging om heel veel eigen gemaakte bestanden die o.a. ook op OneDrive stonden. Er was sprake van een cryptoware besmetting. Deze vorm van cryptoware zorgde er niet voor dat de bestanden met een wachtwoord beveiligd werden, enkel en alleen de bestandsextensie werd met “.veeztlf” uitgebreid. Dit heeft tot gevolg dat Windows niet meer weet met welk programma een document geopend moet worden. Vervelend, maar redelijk gemakkelijk te herstellen. Maar eerst uitleg van het probleem als de bestandsextensie veranderd wordt.

Stel er is een bestand “dit-is-mijn-document.docx”. Door erop de dubbelklikken opent Windows het document met MS Word of Wordpad. Door de cryptoware wordt de bestandsextensie “.veeztlf” of in het voorbeeld: “dit-is-mijn-document.docx.veeztlf”. Allereerst is “.veeztlf” een (nog) niet bestaande bestandextensie, waardoor Windows niet weet met welk programma het document geopend moet worden. Ten tweede zijn alle bestanden naar de “.veeztlf” extensie aangepast, waardoor het voor de gebruiker ook bijna niet meer te zien is om wat voor type bestand het eigenlijk gaat. De oplossing is eigenlijk heel erg eenvoudig; verwijder van elk bestand de “.veeztlf” extensie. Dit is een omvangrijk karwei, die je beslist wilt automatiseren. De MGET file extension renamer kan dit doen.

Download het programma, installeer het vervolgens. In het Programma’s menu staat het programma in de map MGET tools. Start het programma, geef de doelmap op (Target Folder) en bij extension filter geef *.veeztlf in. Het laatste veld moet leeg worden gelaten. Druk vervolgens op de knop Rename en het proces gaat van start. Na afloop staan er in alle mappen .bak bestanden. Dit zijn back-up bestanden die na de tijd weggehaald kunnen worden. Succes.