Bestanden onleesbaar op CF, SD, MMC of USB disk

De kleine Solid State geheugenkaarten (CF, SD, MMC, USB, Memeorysticks, Smartmedia) zijn handzaam en kunnen ook nog veel gegevens bewaren. Ze zijn veel praktischer dan die oude diskettes en passen in elke met USB uitgeruste computer en worden probleemloos vanaf Windows 2000 en hoger en Mac OS 9 en hoger besturingssysteem herkent. Onder Linux is dit ook geen probleem. Alleen is het meestal wel noodzakelijk om daar de juiste rechten voor te hebben.

Het gemak en van deze geheugenkaarten geeft ons een vals gevoel van veiligheid; de kaartjes lijken onverwoestbaar. Helaas moet ik u teleurstellen; ze gaan ook ooit stuk. Sterker nog, misschien wel sneller dan u denkt. Afhankelijk van de produktie datum, kan een geheugenkaart tussen de 10.000 en 100.000 keer herschreven worden. De nieuwere modellen kunnen minimaal 1.000.000 keer herschreven worden. Toegeven dit is nog altijd vele malen meer dan bijvoorbeeld het herschrijven van een diskette of cd/dvd-rom rewriteable (1.000), maar die 10.000 tot 1.000.000 keer herschrijven geldt voor elk blokje geheugen op het kaartje. Omdat het kaartje vooral gebruikt wordt voor het uitwisselen van bestanden en vaak zijn dit kleine bestanden, waardoor de kans toeneemt dat telkens hetzelfde stukje blok geheugen aangesproken wordt. Dit stukje geheugen zal veel sneller slijten dan de rest van de kaart. Dit is een reden waarom deze geheugenkaarten opeens niet meer werken.

Maar er zijn ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen, dat de data op de geheugenkaarten onleesbaar of corrupt raakt. De memory card reader. De kaartlezers zijn nog een stuk gevoeliger dan geheugenkaarten. Ik heb er ondertussen drie versleten met telkens dataverlies. Het wordt tijd voor een andere kaartje of kaartlezer, als bestandsnamen of mappen er als volgt uit gaan zien:

Ü!nô&Üg-.O

ê£-2K$°Ed+T

Ç+óVejtHOUÉ

¼|¥¦aO"¦.²¦

¬¦²Ö`5+G.=Dû

ó·++Ç(¦O