Zelf comic book reader bestanden maken

Het lezen van e-books was al populair, maar het lezen van stripboeken en comics op bijvoorbeeld de iPad zal nog een grote rage gaan worden. Niet alleen zijn in de appstore of play zone verschillende comic books readers te vinden, ook comics zijn daar te koop.

Helaas zijn niet alle strips digitaal te krijgen en waarom dan ook niet ze zelf gaan maken? Natuurlijk komt er handwerk bij kijken, want de pagina's moeten wel ingescand worden. Een goede kleurenscanner of digitale camera is dan ook randvoorwaardelijk. Het digitaliseren van een stripboek zal het meeste tijd kosten. Het is dan ook verstandig om het meteen goed te doen.

Voor zowel de scanner als de camera opstelling geldt dat om een vaste opstelling moet gaan. Niets is vervelender dan sterk afwijkende scans/pagina's. De resolutie moet tussen de 300 en 600 DPI liggen. Minder levert slechte kwaliteit scans op en meer zorgt voor erg grote bestanden. Het is dan ook verstandig om eerst een aantal proefscans met verschillende dpi's te maken en deze op de iPad te gaan bekijken. Wanneer je een goede dpi instelling te pakken hebt; en daarmee bedoel ik duidelijke scans met een klein bestandsomvang, start dan met het scannen van het hele stripboek.

Na het scannen moet de pagina worden opgeslagen. Doe dit altijd in het JPEG bestandsformaat en zorg ervoor dat de eerste bladzijde en de daarop volgende scans duidelijk oplopende bestandsnamen hebben. Tel vooraf het aantal pagina's en bepaal of je de bestandsnaam met een nul moet beginnen voor de eerste 9 bladzijden. Dus 01comictitel.jpg, 02comictitel.jpg, 03comictitel.jpg etc.

Want begin je met 1, 2 etc, dan zal bladzijde 10 voor bladzijde 2 komen en dat is iets wat je niet wilt.

Wanneer je alle pagina's op volgorde hebt ingescand, dan heb je het volgende nodig:

 • Voor CBR bestanden heb je het commerciële programma Winrar nodig;
 • Voor CBT en CBZ bestanden kun je volstaan met het opensource programma 7-zip;
  • Omdat 7-zip gratis is, stel ik dan ook voor om CBZ of CBT bestanden met 7-zip te gaan maken. De werking is met Winrar precies hetzelfde.

   Van losse jpeg's naar één Comic Book reader bestand

   Het is eigenlijk heel erg simpel. Selecteer de jpeg bestanden en druk op de rechtermuisknop terwijl de muisaanwijzer op één van de geselecteerde bestanden staat. Ga naar 7-zip en kies vervolgens in het submenu voor Add to ....zip of Voegtoe aan ...zip. Als het goed is wordt er een ...zip bestand aangemaakt. Wanneer 7-zip klaar is, dan komt de grote truuk. De bestandsextensie .zip moet worden vervangen door .cbz. En daarmee is het comic book bestand gereed. Voor .rar en .tar bestanden geldt dat de extensies respectievelijk vervangen moeten worden door .cbr en .cbt.

   Veel stripboek lees plezier!