Bestand is ingebruik foutmelding

Soms lijkt het wel dat alsof uw pc een eigen leven leidt. U wilt bijvoorbeeld één of meerdere bestanden verwijderen of hernoemen, maar er komt een foutmelding dat dit niet kan omdat bestand xxx ingebruik is. U bent zich hiervan niet bewust en u vraagt zich af wie of wat het betreffende bestand in gebruik heeft.

De oorzaak van deze melding is soms eenvoudig te verklaren, maar meestal ook niet. Voorbeelden van gevallen waarin het evident is, dat de melding komt zijn:

  • Het verwijderen van een MS Word bestand vanuit de Windows Verkenner, terwijl het bestand in MS Word nog geopend is;
  • Het proberen te hernoemen van een rar bestand terwijl hetzelfde bestand op dat moment uitgepakt wordt;
  • Een MP3 bestand hernoemen in een gedeelde map terwijl iemand anders op dat moment het betreffende nummer aan luisteren is;

De gevallen waarin dit minder duidelijk is zijn:

  • Een virusscanner scant op het moment het bestand waarvan het wenselijk is om te verwijderen;
  • malware (virus, worm) heeft op hetzelfde moment het bestand in gebruik, wat u wilt gaan hernoemen;
  • Het bestand is nog niet helemaal gedownload;
  • Een bestand wordt door een programma gebruikt, maar het programma kan er niks mee en hangt stilletjes;
  • Het bestand is een systeembestand en deze kunt u over het algemeen niet aanpassen, tenzij u in uw computer in veiligemodus heeft opgestart;

Voor u is het wenselijk om te kunnen doen met de bestanden die van u zijn. En met behulp van een klein en gratis programma van Sysinternals kunt u dat prima zelf doen. Het programma heet Process Explorer en is hier gratis te downloaden.

Stel u heeft een bestand die u wilt verwijderen. Dit bestand is echter in gebruik door een ander programma, maar u weet niet dat dit het geval is en het verwijderen lukt niet. Start Process Explorer en klik op Find. Voer daar de naam van het bestand in die u wou verwijderen. Druk vervolgens op de Search knop. Als het goed is, zult u het programma of proces zien die uw bestand in gebruik heeft. Het kan ook zijn dat er niks gevonden wordt. Waarschijnlijk is dan het bestand in de tussentijd alweer vrij gegeven en kunt u het alsnog verwijderen dan wel hernoemen.