Klachtenformulier van de Belastingdienst kan niet worden opgeslagen

Helaas ontkomen we er niet aan; De Belastingdienst leuker kunnen ze het niet maken. Wellicht wel een stuk gebruikersvriendelijker. Als u om wat voor een reden dan ook een klacht wilt indienen dan moet u gebruik maken van het klachtenformulier klachtformulier_al0501z5pl.pdf. Dit is een PDF bestand en kan met de computer worden ingevuld. Helaas heeft de Belastingdienst in al haar wijsheid besloten dat het bestand niet kan worden opgeslagen met de door u ingevoerde gegevens.

Voordat u het formulier kunt zien, meldt Adobe Acrobat Reader u dat de door u ingevoerde gegevens in het formulier niet kan worden opgeslagen.

Het feit dat het een beslissing van de Belastingdienst is geweest, om u als burger deze functie niet aan te bieden voor Adobe Acrobat Reader 8 of hoger, betekent dat u het op een andere manier moet gaan oplossen. In ieder geval is het wel mogelijk om formulieren in PDF formaat te maken, die wel door gebruikers kunnen worden opgeslagen. Helaas is dit wel beperkt voor maximaal 500 unieke gebruikers voor één formulier.

De beperking vind ik persoonlijk een reden om als overheidsinstantie dit soort formulieren niet gebruiken, al is dat een hele andere discussie.

Een eenvoudige oplossing...

Voor deze truuk moet u gebruik gaan maken van een PDF printer. Dit is een applicatie waarmee u bijvoorbeeld MS Word- en PDF documenten naar een virtuele printer kunt afdrukken. De applicatie maakt er een PDF van. Door uw ingevulde document naast het daadwerkelijk op papier te printen, ook naar als PDF te printen, heeft u een digitale versie met uw ingevoerde gegevens erin. Daarnaast is het mogelijk om uw ingevoerde tekst als nog te kopiëren en in een nieuw klachtenformulier te plakken. Het is wat omslachtig, maar zo kunt u de tekst als nog bewerken.

Een andere tip is om uw klacht eerst in een los MS Word of Wordpad op te stellen en als u daarmee klaar bent, de klacht in het klachtenformulier plakt.

Er zijn verschillende applicaties die u in staat stellen om document als PDF te printen. Zelf maak ik gebruik van het programma Bullzip PDF printer. Het is gratis en doet wat het moet doen, namelijk PDF documenten voor u maken. Na de installatie van Bullzip PDF printer, kunt u uit een nieuwe printer kiezen. Dit is de Bullzip PDF printer.

De werking is vrij eenvoudig. U maakt uw document zoals u dat altijd doet en vanuit het bestandsmenu kiest u voor Print of Afdrukken. U krijgt vervolgens de mogelijkheid om een printer te kiezen. Standaard staat uw standaard ingestelde printer geselecteerd. U kunt hier vervolgens ook voor de Bullzip PDF printer kiezen. Als u dit doet en vervolgens op de knop Afdrukken klikt, dan krijgt u een extra scherm waarin u wat extra opties kunt aangeven. U wordt ook gevraagd om een bestandsnaam op te geven voor u te printen document. Dit is misschien een beetje raar, maar als u het een keer gedaan heeft, is het eigenlijk best wel logisch. Als het document vervolgens geprint is, wordt het document in Adobe Acrobat getoond. Nu heeft een eigen digitaal klachtenformulier met uw gegevens.

Nog meer?

Het is mogelijk om het klachtenformulier als tekst op te slaan. Op deze manier heeft u wel uw gegevens opgeslagen, al is het wel moeilijker te lezen.

Naast het niet direct kunnen opslaan van uw ingevoerde gegevens, is het formulier naar mijn mening niet compleet. Zo had mijn klacht betrekking op een onderdeel van de Belastindienst die ik niet in het klachtenformulier kon selecteren. Het is natuurlijk een manier om geen klachten te ontvangen, al lijkt het mij niet de bedoeling. Het is duidelijk dat het formulier niet is opgesteld om de burger van dienst te zijn, maar voornamelijk de Belastingdienst zelf zou moeten ondersteunen. Dit is helemaal niet erg, zolang dit dan ook maar goed gebeurt.