Automatisch inloggen op Windows XP machines

Als u de enige gebruiker van uw computer bent en er is geen reden om aan te nemen dat anderen geen toegang tot uw gegevens zouden mogen hebben, dan kunt u ervoor kiezen om Windows XP standaard met uw gebruikersgegevens in te loggen.

Wel wil ik u wijzen op een beveiligingsrisico. Iedereen die uw computer aandoet heeft straks toegang tot uw systeem. Dus denk hier erg goed overna voordat u de volgende handelingen verricht.

Voordat u begint doet u er verstandig aan om een backup van uw Windows register te maken. Dit doet u door regedit te starten en het register te exporteren.

De volgende stap is de volgende sleutel op te zoeken:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\NTCurrentVersion\Winlogon

Open vervolgens de sleutel: DefaultUserName en vul hier de gewenste gebruikersnaam in, waarmee straks automatisch wilt inloggen.

Open vervolgens de sleutel: DefaultPassword en vul hier het bijbehorende wachtwoord in, van de net ingevoerde gebruiker. Het kan zijn dat de DefaultPassword sleutel nog niet bestaat. Maak dan een nieuwe aan, door via het context menu te kiezen voor New en maak een nieuwe String value aan. Geef de nieuwe sleutel de naam DefaultPassword. Vul vervolgens de bijbehorende wachtwoord in.

De volgende String value sleutel moet u aanmaken: AutoAdminLogon en geef deze de waarde 1. Sluit regedit en start opnieuw op. Als het goed is, loopt Windows XP meteen door bij het opstarten.

Tips

  1. Wellicht dat u als Administrator of een andere gebruiker nu wilt gaan inloggen. Dit kunt u bereiken door tijdens het opstarten van Windows de SHIFT toets ingedrukt te houden.
  2. Zorg ervoor dat u de inlog gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) toch ergens opschrijft, voor het geval dat u die gegevens toch nogeens nodig moet hebben.
  3. Gebruik deze mogelijkheid niet voor in een bedrijfsmatige omgeving. Iedereen kan door uw pc aan te doen zonder moeite inloggen en heeft daarbij al uw rechten op uw systeem en het hele netwerk. Alles wat er nu gedaan wordt, komt op uw account te staan. Een zeer onwenselijke situatie.
  4. Automatisch inloggen geeft opstart winst, dus als u uw systeem sneller wilt laten opstarten dan is dit zeker het instellen waard.

Conclusie

In een omgeving waar u de enige gebruiker van het systeem bent, is het voorstelbaar om deze functie in te schakelen. Vanuit beveiligingsperspectief is dit een zeer onwenselijk situatie omdat iedereen die u computer aan zet, zonder enige moeite bij uw gegevens kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een oudewetse inbreker (eentje die uw computer steelt).