Eenvoudig een mappen structuur printen.

Inleiding

Zo nu en dan komt het voor, dat er een overzicht van de mappen/directorie structuur gewenst is. Helaas is er in Windows geen vanzelfsprekende mogelijkheid om een mappen overzicht dan wel op te slaan, dan wel te printen. Natuurlijk zijn daar wel weer programma's voor (zoals mijn gratis Folder2Text), maar met MS-DOS kan het ook. En dat zit nog altijd in Windows en is daarom altijd bij de hand.

MS-DOS is uit de tijd?

MS-DOS is al een tijdje niet meer als zelfstandig pakket te koop. Toch is het nog altijd in Windows bruikbaar en veel computerbeheerstaken, kunnen alleen via de commandline uitgevoerd worden. Een voorbeeld is het Exchange onderhoudsprogramma eseutil. De commandline is nog steeds bruikbaar en is tegenwoordig zelfs in Mac OS 10 ook te vinden. Veel mensen vinden dit een verademing.

Met de twee MS-DOS commando's cd en dir is het mogelijk om een directorie- of mappen structuur naar een bestand weg te schrijven. Dat bestand is dan verder te bewerken in bijvoorbeeld een spreadsheet of tekstverwerker.

Dus start een MS-DOS prompt en volg het stappenplan.

Stap 1: Het starten van een MS-DOS prompt

Vanaf Windows 95 en hoger kan via het start menu en dan via uitvoeren of run de DOS prompt met het volgende commando command en gestart worden.

In Windows NT/2000/XP/2003 kan de ook het commando cmd gebruikt worden. Dit is een verbeterde versie van command.

run.jpg

Na enkele seconden komt er een zwart schermpje tevoorschijn. De MS-DOS prompt en ook wel de DOS promp genoemd.

dosbox.jpg

Stap 2: ga naar de juiste directory

In MS-DOS worden mappen directories genoemd. Het commando cd staat voor 'change directory' en werkt redelijk eenvoudig. Bijvoorbeeld cd c:temp gevolgd door de enter-toets zal ervoor zorgen dat de commandline prompt in deze directorie zal staan, maar alleen als de directorie bestaat.

cdtempdir.jpg

Het is mogelijk om via de Verkenner/Explorer het pad uit de adres balk te kopieeren. En deze vervolgens in de DOS Box te plakken door middel van het indrukken van de rechtermuisknop.

Met het commando dir + [enter] wordt de inhoud van de directorie weergegeven. Naast de bestanden worden ook de directories getoond.

ctempdir.jpg

Stap 3: de structuur naar een tekstbestand opslaan

Door gebruik te maken van het-groter-dan-teken is het mogelijk om de uitvoer van het 'dir' commando naar bijvoorbeeld een bestand te laten schrijven. Bijvoorbeeld dir > resultaat.txt, zal het resultaat van van het dir commando naar het bestand resultaat.txt schrijven.

Er zijn twee dingen om voor op te letten:

  1. indien het bestand bestaat, dan wordt deze zonder waarschuwing overschreven!
  2. de uitvoer van het dir commando wordt niet op het scherm getoond.
resultaat.jpg

Stap 4: het openen van het tekstbestand

Na het maken van het resultaat.txt bestand, kan deze geopend worden door bijvoorbeeld kladblok of een tekstverwerker. Het was ook mogelijk geweest om het bestand resultaat.doc te noemen en dan wordt het standaard in MS Word geopend, als MS Word op uw systeem is geinstalleerd.

Het bestand resultaat.txt is in dezelfde map te vinden. Door bijvoorbeeld het commando dir resultaat.txt te geven, kunt u zien of het gelukt is.

Vanuit kladblok of MS Word kan het bestand vervolgens worden geprint.

Nog meer truuks

In het bovenstaande voorbeeld wordt alleen de huidige directorie getoond. Met het commando: dir /s + [enter] worden de eventuele onderliggende directories ook getoond.

De volgorde is niet altijd helemaal duidelijk en het kunnen sorteren is soms erg wenselijk. Het is ook mogelijk om op Naam, Extensie, Datum en Omvang te groeperen.

  • dir /on : Op naam
  • dir /oe : Op extensie
  • dir /od : Op datum
  • dir /os : Op omvang
  • dir /og : Eerst de directories

Dit kan ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld de eerdere dir /s, bijvoorbeeld als volgt: dir /s /on + [enter]. Dit wil zeggen dat alle onderliggende directories gesorteerd worden op naam. Overigens kan het voorkomen dat eerst alles op hoofdletters gesorteerd wordt en dan op kleine letters. Bijvoorbeeld Z kan eerder voorkomen dan a. De reden hiervoor is vanuit het oogpunt van de computer relatief eenvoudig. De ascii code voor Z is kleiner dan die van a. Het is dan ook niet echt op alfabet sorteren wat er gedaan wordt, maar op ascii code sorteren.

Het is ook mogelijk om te gaan filteren.

dir *.exe zal alleen de aanwezige exe bestanden tonen. dir w.exe zal alleen de aanwezige exe bestanden die beginnen met een w tonen.

Voor meer filter mogelijkheden verwijs ik naar het commando help dir + [enter].

helpdir.jpg

En het resultaat zal ongeveer zijn:

helpdirres.jpg

Nog een laatste truuk om een mappen structuur naar een bestand te schrijven, is die met behulp van het commando tree.

tree.jpg

Dit commando toont een boomstructuur en neemt meteen de onderliggende directories mee. De uitvoering van dit commando kan daarom nog weleens erg veel tijd kosten.

treeres.jpg

Bijvoorbeeld tree > boom.txt + [enter] zal de directorie boomstructuur naar het bestand boom.txt wegschrijven. Let wederom op dat het bestand boom.txt nog niet in dezelfde directorie bestaat. Deze wordt zonder waarschuwing overschreven.