Zijn android tablets goede Apple iPad alternatieven?

Apple weet elke keer weer innovatieve gadgets te maken. Ze komen telkens weer met een apparaat waarvan je in eerste instantie niet eens wist dat je het zou willen hebben. Zo waren er de iMac, iPod, iPod Touch, iPhone de afgelopen jaren allemaal een hit. 2010 lijkt het jaar van de iPad te zijn en 2011 die van de iPad 2. Zal 2012 het jaar van de iPad (iPad 3) third generation worden?

Wat is de iPad?

De iPad is een apparaat wat lijkt op een ebook reader en daar ook voor gebruikt kan worden. Daarnaast kun je ermee mobiel internetten (afhankelijk van de versie) navigeren m.b.v. de ingebouwde GPS en notites bij houden. Ook is het mogelijk om er allerlei apps op te installeren, video's kijken en muziek op te luisteren. En dat alles op een 9,7 inch kleuren touchscreen. De prijs zal in Nederland vanaf € 379,00 zijn. Ze zullen ook verkocht worden door de telecom bedrijven, inclusief een data abonnement.

De iPad lijkt in alle opzichten nog op een iPod Touch alleen dan groter en wel met 3G mobiel internet.

Wat zijn de alternatieven?

De prijs is redelijk hoog en het apparaat is groot. Er zijn mensen die het voor minder willen doen en dat kan met de Android tablets. Deze tablets zijn goedkoop en kleiner. Zo is er een Apad voor circa €139,00 inclusief verzending te krijgen. Helaas is deze nog niet met GPS en heeft een 7 inch scherm. De Archos 5 Internet Tablet heeft dat wel, maar is alleen nog uitgerust met WIFI en heeft een nog iets kleiner scherm namelijk 5 inch. De prijs van de Archos is rond de €199,00.

Sinds oktober 2011 verkoopt de speelgoedketen Intertoys de Qware Pro 3 Android tablets. De 7 inch variant kost €99,- en de 10 inch variant €199,-. Juist de 7 inch variant is echt een aanrader! Beiden hebben een capacitief scherm en een redelijke processor, waarmee de gangbare App games opgespeeld kunnen worden. Koop meteen een toetsenbordje erbij en je hebt een ultraportable werkstation te pakken. Internetten doe je via WiFi en als je Android SmartPhone met 3G abonnement hebt, dan maak je daar een hotspot van en koppel je tablet eraan. Ideaal dus en dat voor een fractie van de prijs van de goedkoopste iPad waar je ook alleen maar WiFi op hebt. De accu is wat minder, maximaal 4 uur met WiFi aan en het scherm laat ringen zien als je te hard drukt. Je zou dan wat minder hard moeten drukken is dan mijn advies. Dit zul je bijvoorbeeld bij de iPad niet zien. Er is dus wel degelijk kwaliteit verschil.

Het is mogelijk om op de Android tablets een 3G dongle op aan te sluiten, maar ik adviseer om te gaan thetheren via je SmartPhone, zoals hierboven beschreven staat.

Waar moet je op letten?

Bepaal allereerst waar je de tablet voor wilt gaan gebruiken. Films afspelen doen ze allemaal en veel beter dan de iPad. De vraag is dan hoe groot of klein beeld wil je hebben. Wil je daarnaast ook buitenshuis websurfen, dan is het fijn als er naast WIFI ook 3G mogelijkheden zijn. Navigatie op een 7 of 9 inch scherm is prachtig, je hebt dan wel een GPS ontvanger nodig of 3G. Een snelle cpu heeft het voordeel dat alles net iets sneller gaat, maar vreet ook meer energie.

Het is ook verstandig om in de winkel even te kijken of het apparaat echt iets voor je is en eigenlijk zou ik adviseren om in ieder geval ook op het internet te gaan kijken en zeker om even te wachten.

Voorlopige conclusie

Op dit moment komen de Android tablet behoorlijk in de beurt van wat de iPad kan. Vooral de duurdere modellen komen erg met de iPad overeen. De iPad 3 heeft als voordeel dat het een hele hoge schermresolutie heeft. Was voorheen nog de Asus Prime de tablet met de hoogste resolutie, maar ach wat maakt dat verder uit. Het internetten gaat er niet sneller door en het schrijven van een berichtje op facebook ook niet.

De goedkope android tablets zijn nog steeds wat beperkter al komen ze al behoorlijk in de buurt van wat de iPad kan. In het kort komt het erop neer dat als je alleen in huis wilt gaan websurfen en e-books wilt gaan lezen, een goedkope android prima is. Wil je een echte iPad kloon, dan zijn de Samsung en Asus tablets een goeie alternatieven.

Een ander heel belangrijk punt om in overweging te nemen, is dat goedkope tablets een hele vervelende eigenschap lijken te hebben. Ze lopen na verloop van tijd helemaal vast. Dit is op te lossen door de firmware te resetten of een nieuwe versie van Android erop te zetten. Je loopt dus het risico om al je gegevens kwijt te raken. Het is dan ook verstandig om in ieder geval belangrijke bestanden op een sd-kaartje te plaatsen en niet op de tablet zelf.

Update 1/1/2012: Let altijd bij de aankoop van een tablet of deze een Capacitief scherm heeft. Als deze het niet heeft, laat de tablet liggen. Je hebt er dan bijna niets aan. Op dit moment is de QWare Pro 3 een hele goeie keuze. Zowel de 7 als de 10 inch variant zijn redelijk betaalbaar en kunnen goed mee komen. Toch blijkt weer dat de iPad veel beter is. Deze loopt niet vast, heeft een goede WIFI verbinding en je hoeft zelf weinig uit te zoeken. Wil je namelijk net iets, maar heb je weinig gevoel voor techniek; ga voor de iPad. Ben je tevreden met een browser, e-book reader en je mail kunnen lezen en beantwoorden? Dan kan je dat prima op een android tablet doen.

En wat te denken van de RIM Playbook, Kindle Fire en HP Webtab?

Laat deze tablets zeker liggen als je er meer dan 200 euro voor moet betalen, dat zijn ze niet meer waard. De Webtab wordt al niet meer ondersteund en de Kindle is te duur voor wat de beperkingen betreft. De playbook had potentie, maar zal het gaan verliezen. Veel mensen kennen de tablet niet eens, laat staan dat ze hem zullen gaan kopen. Al hoewel in een opwelling alles kan natuurlijk. Het zijn verder geen slechte apparaten, alleen zul je tot de conclusie moeten komen dat je over een jaar wel heel erg weinig ondersteuning zult hebben.