Zelf simpel je ADSL snelheid verbeteren

Onlangs had ik problemen met mijn ADSL verbinding. Deze viel vaak weg en de snelheid was duidelijk afgenomen. Modem resetten hielp niet. Modem vervangen maar dat hielp ook niet. Toen de kabels en bedrading gecontroleerd en dat leverde uiteindelijk de oorzaak van de instabiele verbinding op: corrosie van de contacten.

De contacten waren blootgesteld aan vocht en dat veroorzaakte "roest" op de contacten. En slechte contacten zorgen ervoor dat de stroom er niet goed doorheen kan. Vergelijk het met een waterleiding waar kalk in de kraan het water (stroom) blokkeert. Het gevolg is dat de internet verbinding wegvalt.

De oplossing

Gelukkig is de oplossing ook vrij simpel. Verwijder de corrosie (groene aanslag op de contacten) met een stuk schuurpapier. De kans is vrij groot dat de adsl stabieler zal worden en meteen zal toenemen.

Let wel op dat eerst het ADSL modem uitgeschakeld wordt en dat de stekker uit het stopcontact wordt gehaald.

Door de kabels één voor één los te maken en deze helemaal goed van corrosie te ontdoen, zal het effect veel blijvender zijn. Dus eerst een kabel los, schoonmaken, kabel vastmaken en daarna de andere. Afhankelijk van het type aansluiting zijn het twee, drie of vier kabels. Meestal zijn het er twee.

Nog een tip: als de kabels corrosie hebben, dan is de plek en waarschijnlijk het huis te vochtig. De luchtvochtigheid moet minder dan 65% zijn. Door goed te ventileren en te isoleren kan de luchtvochtigheid drastisch verlaagd worden. Dit is niet alleen goed voor je eigengezondheid, elctrische apparatuur gaat ook veel langer mee en u gaat schimmel en zwam vorming tegen.

Meestal is de kabel van de contactdoos naar buiten toe toch nog wel vrij lang. Die kabel komt eerst nog uit op een grijze verdikking. Door die afstand te verkleinen, gaat de internetsnelheid zeker omhoog. Zo zijn er gevallen bekend dat het verkorte van die kabel met 10 cm, de snelheid met 1 Mb verhoogde. Natuurlijk zit hier een maximum aan. Het is nooit mogelijk om een hogere snelheid te krijgen dan het abonnement aangeeft. Als het mogelijk is, knip de kabel ongeveer 10 tot 15 cm van de verdikking af en plaats daar de contactdoos. Het ADSL modem zal dan ook dichter bij de vloer geplaatst moeten worden, dus kijk eerst of er een handige plek is waar deze kan staan.