WiFi kaarten op Linux installeren

Nieuwe hardware is meestal moeizaam onder Linux te installeren. Dit komt voornamelijk doordat hardware fabrikanten geen Linux drivers maken. Deze moeten worden geschreven worden door vrijwilligers en dat kost tijd en energie. Het is daarom verstandig om eerst informatie te zoeken over de Linux ondersteuning van de hardware, dan dit achteraf te gaan doen. Soms is het verstandiger om een iets duurdere variant van een computeronderdeel te nemen, vooral als deze wel goed door Linux ondersteund wordt.

Al een tijdje zat ik te denken om de webserver uit te rusten met een WiFi kaart. Omdat er bijna dagelijks nieuwe kaarten uitkomen, dan wel nieuwe versies van bestaande WiFi kaarten, is het goed opletten welke kaart gekozen moet worden. Tijdens mijn informatie-verkrijg-ronde kwam ik madwifi.org tegen. Deze organisatie zorgt voor Linux ondersteuning van de Atheros LAN chipset.

De Atheros chip wordt o.a. gebruikt in de zeer goedkope Sweex LW052 WiFi kaart en deze heb ik dan voor mijn test gebruikt.

Linux omgeveving

De Linux server is een Fedora Core 4 machine op een Via x86 1 Ghz CPU met 256 MB ram. Het moederbord heeft slechts 1 PCI slot, maar dat is voldoende voor de WiFi kaart.

Download de broncode van madwifi.org of RPM of een andere ready-to-use binary en plaats daarna de WiFi kaart in het systeem (nadat de server uitgeschakeld is!).

Volg vervolgens de aanwijzingen van de first time documentatie om te testen of de kaart het doet.

Volg de specifieke distributie instructies (open de link en zoek naar Distribution Specific).

Succes.