Hoge telefoonrekening voor nummer 0900-5500200

Op het internet worden veel meldingen gemaakt over hoge telefoonrekeningen die veroorzaakt worden omdat het nummer 0900-5500200 wordt gebeld. Dit wordt niet door de gebruikers zelf gedaan. Het lijkt er dan ook op dat er sprake is van een kwaadaardig programma (malware) die misbruik maakt van slecht beveiligde computers. Volgens de gegevens van de opta, wordt het nummer gebruikt door Zaypay International B.V. en is het nummer nog steeds actief.

Zaypay is een micro payment dienst, waardoor het mogelijk wordt om als bedrijf diensten die weinig kosten toch rendabel aan te bieden. Nadeel hiervan is dan ook dat er ook criminelen gebruik van kunnen maken. Volgens de website van Zaypay is het: "Zaypay makes international micropayments through SMS, phone calls, in-app and other alternative payment methods a piece of cake. Integrate our free micropayment service into your business today".

En wat nu?

Als je slachtoffer bent, zorg er dan meteen voor dat jouw computer niets meer met het internet kan doen. Gebruik je een netwerkkabel: haal deze uit de computer(s). Maak je gebruik van WIFI: zet wifi op de router uit. Scan je computer(s) op malware. Microsoft Security Essentials is een hele goede gratis scanner voor op Windows PC's. Let wel op dat je een geldige Windows licentie hiervoor moet hebben. En laat alle malware verwijderen. Meldt misbruik ook altijd bij je provider, zoals bijvoorbeeld UPC, Ziggo, XS4all en KPN. Zij bieden je vaak ook de mogelijkheid om betaalde 0900 nummers te blokkeren. Mijn advies is om dit paardemiddel in eerste instantie maar te laten activeren. Het nadeel hiervan is, is dat je waarschijnlijk je provider ook niet meer kan bellen. Vandaar de term paardemiddel, wat er in ieder geval voor zorgt dat je geen extra kosten naar 0900 nummers maakt.

Doe altijd aangifte bij de politie en ga klagen bij de Opta. Hoe meer klachten ze krijgen, hoe eerder ze geneigd zijn om het telefoonnummer te blokkeren. Meldt het ook bij Zaypay, zodat ze het account kunnen blokkeren en mogelijk kunnen voorkomen dat het geld naar de kwaadwillende gaat.

Hou verder je computers up to date wat alle patches e.d. Zorg ervoor dat je geen onbekende software zomaar installeerd. Reageer niet op e-mails die echt lijken te zijn. Dat zijn ze bijna nooit. Indien je twijfelt: altijd bellen met de zogenaamde afzender. Grote kans dat die van niets weet.

Hoe werkt deze vorm van oplichting?

Computers kunnen tegenwoordig steeds meer en staan ook veel meer aan. Denk aan mensen die bittorrent gebruiken om software, films of muziek met anderen delen. Zo is bellen over VOIP helemaal standaard geworden en dat betekent dat een computer een telefoongesprek kan starten. Hiervoor is wel sofware voor nodig, maar dat is tegenwoordig een peuleschil geworden. Zo is het dan ook mogelijk om een software te hebben die naar 0900 nummer belt, terwijl je zelf niet met de computer bezig bent. Ook dit kan de computer detecteren. Denk bijvoorbeeld aan het starten van de screensaver. Zo kan het dus een maand lang ongemerkt naar 0900 nummer gebeld worden. Wel zul je merken dat je vaak ingesprek bent of dat je bijna niet meer gebeld wordt. Mijn laatste tip is dan ook: zodra iets afwijkt van wat je gewend bent, ga dan op onderzoek uit. Bel naar jezelf via je mobiel. Vraag familie of vrienden of ze vaak de ingesprekstoon horen als ze je proberen te bellen. Vraag je provider of zij kunnen achterhalen welke nummers er de afgelopen tijd zijn gebeld en soms kun je dit zelf al in de router/modem logs zien. Als je niet vaak 0900 nummers belt, dan kun je overwegen om deze preventief te blokkeren. Succes.